fredag 9. november 2012

Om man kan ta bilder av folk

- ER DET IKKE SKUMMELT Å TA BILDER AV FOLK?

Jeg prøver å ta bilder av folk på gata (fremmede), men jeg tør det egentlig ikke. Resultatet blir det at jeg, som når jeg er i Oslo en tur, eller nå som jeg bor Bergen, tar bilder av folk bakfra, rett etter at de har gått forbi, eller når jeg tror de ikke ser.

Tøffe sko: Her stod vedkommende på andre siden av en bussbås
Hvis jeg skal ta skikkelige bilder, blir hele tiltaket synlig for fotoobjektene, og jeg føler jeg bør spørre dem om det er greit. Det kan jo hende at dette bildet blir postet på et offentlig sted - denne bloggen.

Hvordan skal jeg spørre,? "Hei, kan jeg få ta bilde av deg?" Mistenkelig, det, hvorfor skal jeg ta bilde av deg, da? Skal jeg nevne at det er til en blogg med én gang, kanskje? "Hei, jeg har en moteblogg - kan jeg få ta bilde av deg?" Moteblogg, da lurer de på hva det er. Moteblogg er ikke helt riktig heller, det hadde kanskje vært bedre å bare si fotoblogg, eller blogg alene. Så spør de om navnet - og jeg svarer "- - ", en blogg som ingen har hørt om.

Problemet med å spørre er at de gjør seg til, smiler veldig mye, eller ser mot meg, fotografen, og man mister kjensla av at det er tatt på gata, i et øyeblikk av livet.

Og hvor mye informasjon er man ute etter? Skal man spørre etter navnet deres? Det er egentlig ikke så viktig med navnet heller, hva personen heter. Det er hyggelig med et fornavn på personen som akkopagnement til bildet, men det er egentlig irrelevant. Det er bedre med en tittel etter hvor man tok det, eller bare det lille som ved antrekket som fanget oppmerksomheten.

Jeg tror til sist at man ikke er nødt til å spørre. Man kan jo bare være frekk og knipse i vei. De fleste tenker ikke over det, om det flyr noen omkring og tar bilder, de fleste er så opptatt av sine egne tanker at de ikke kan forestille seg at det er dem som er senter for fotografen. Selv om jeg tror dette, føler jeg at jeg stikker meg veldig fram og at jeg bryter folks grenser ved å åpenlyst ta bilder. Selv med den lille mobilen jeg bruker som kamera.- JO!
DET ER DET!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

lutter øre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...