tirsdag 23. oktober 2012

"Woolsocks"


JA, DÅ VAR ME TILBAKE, JA! FRÅ SUMARDVALEN!

Oioi, i dag har vært en dekadent (moralsk forfallen eller fordervet) dag, ettersom Cubus hadde tilbudsdag med rabatt på alle varer. Ånai. En som stadig går tom for sokker i heimen, snappet med seg et par røde ullsokker, eller WOOLSOCKS, for det er dét som står på pakken. Jeg stusset veldig over dette: hvorfor står det "woolsocks" på pakken? Er "woolsocks" i det hele tatt et ord på engelsk? Nei, for på engelsk heter det "wool socks", i to ord. Sammenslåiinga er tilpasning til norsk språkmiljø, der ord skrives sammen og ikke for seg. Så hvorfor på engelsk?

Når jeg besøker Cubus sine nettsider og målrettet skriver inn cubus.com i adressevinduet i nettleseren, sendes jeg øyeblikkelig til cubus.com/no, til den norske siden, fordi - det er den eneste som finnes. Cubus holder utelukkende til i Norge. Hvorfor ikke "ullsokker"? Hvorfor er det store flertallet av alle plaggnavnene på Cubus, og i svært mange andre kleskjeder, også, på engelsk?
Woolsocks! De var deilige å ha på, og helt knall m sløyfen og den supertrendige fargen burgunder! CARE!
Ett spørsmål er hvorfor plaggnavnene er på engelsk - et annet spørsmål er hvordan det påvirker språksansen. Jeg må si meg meg rimelig lei av den unødvendge engelsken overalt i klesbutikkene. Vi mister en del av kulturen vår på denne måten. Jeg er klar over at for en god del plagg er det bare disse lånordene som finnes og som er det plaggene heter, men altså, tights og leggings brukes om hverandre i hutt og hei og betyr leggvarmere eller jammen meg det motsatte på originalspråket enn det gjør på norsk, noen sykles med, og hva er egentlig strømper?

Og jeans  er ensbetydende med bukse for mennesker under 30, tror jeg. Stakkars dem, vet de at det finnes en Bedre Vei? Haha, fordøyelsesproblemene.

Men tilbake til temaet:  59 kr for et par sokker, som du kan se av bildet, er heller ikke billige sokker. Billige sokker er som regel av lavkvalitetsbomull, 2pk til ti kr stykket. Ull er et dyrere materiale enn bomull, som også gjør sokkene dyrere. Likevel koster ulvang-sokker mer. Disse "woolsocks" er nemlig ikke av ull! Ullsokker kjøpt på Cubus og bikbok og sånt, til en rimelig penge dersom de hadde vært av ull, med "trendy" farger eller design, er som regel laget av det billige stoffet akryl (kunstull) eller en  ullblanding med minst 50% akryl eller andre kunstfibre i.

Hentet fra varedeklarasjonen:
FIBRE COMPOSITION
NO 40% VISKOSE/37%POLYAMID/18%ULL/4%KASMIR/1%ELASTAN

Viskose - syntetisk tekstilfiber av cellulose, ligner mye på bomull, men billigere
Polyamid - syntetisk tekstilfiber av olje, "plastklær", tørker raskt, puster dårlig. Nylon er et polyamid
Ull - hår fra sau, godt isolerende, holder varmen i våt tilstand
Kasmir - hår fra kasjmirgeita, slitesterk
Elastan - syntetisk tekstilfiber med stretch
(kilde: SNL)

Jeg lurer på hvordan slike blandinger fremstilles. Er det slik at sokken strikkes av én  som består av 100 tråder, der 40 er viskosetråder? Eller varmer de opp ullen så den smelter sammen med de andre kunstfibrene?

Kunstfibre i ullblandingen  gjør sokken mer slitesterk, men fører også til at den puster dårligere og nupper verre.......jaja, ullblandinger slipper man å håndvaske. Man bare hiver dem i vaskemaskinen, så de kan lekke akryl-lo til kloakken og videre inn i økosystemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

lutter øre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...